Manifest CAT

Manifest per l’estímul al creixement del cinema d’autor

 

La majoria de creadors emergents i fins i tot els ja establerts que opten per fer una obra personal, necessiten en algun moment l’ajuda d’alguna institució cultural pública o privada, tant per a la fase de producció, la d’exhibició, o ambdues. La majoria, sent optimistes, es trobarà amb unes estructures creades des de l’interès polític i econòmic i no des del prisma artístic i cultural.

En aquests ‘centres de dissuasió’ trobarà elitisme, hermetisme i poca ajuda real.

Recentment, en una coneguda ‘Institució’, fórem rebuts per un d’aquests guàrdies del trànsit cultural oficial, el directiu ens ‘va etzibar’ la següent frase:

– ‘Noltros no ajudam a créixer brots verds, només ajudem a productores solvents i estiram des de dalt’ (sic)

Això, que des de la selecció botànica transgènica d’una plantació tendria sentit, és una aberració parlant de persones i de creadors. Hi hauria d’haver marcs de suport autèntics per a joves realitats; per als que comencen per primera vegada o per a qui porta anys demostrant la seva vàlua.

Creiem que cada creador, pensador, científic o artista, és un brot que neix amb la voluntat de ser un esplèndid arbre. Què hagués estat de Mozart, Einstein, Warhol, Truffaut, Steve Jobs… si se’ls hagués retallat el camí, just en començar?

És innegable que cal partir d’un talent natural, de la millor preparació possible i d’una gran vocació; però l’esforç solitari arriba a ser tan defallidor com l’esgotament del nàufrag. Si ningú et dóna un cop de mà, un suport, un consell, una oportunitat… s’arriba a l’abandonament.

Molt al contrari de voler un model tipus ‘hivernacle d’elegits’, amb realitzadors dòcils al servei de les Corporacions locals, les Mayors, o les cadenes de TV, perquè fabriquin productes ‘a mida’ (verdures congelades, totes igual), nosaltres invoquem al gran George Orwell a ‘Rebel·lió a la Granja’ (Animal Farm) i desitgem una ‘Rebel·lió a l’horta’:

Volem productes culturals frescs, amb arrels pròpies, diferents perfums, sabors de cada riba i de cada mar. Aire de la muntanya i l’aroma inconfusible de la veritat que resplendeix amb el sol.

Veritats escrites, pintades, filmades, gravades, narrades… sense por: altes com sequoies o delicades com un estam de safrà.

Un art que tengui llavors!, una cultura seminal, que encengui les ments.

Avui, en la segona dècada del segle XXI, l’art i la ciència, units més que mai, ens donen infinites possibilitats d’expressió per a l’artista o el científic.

No volem només una indústria de l’entreteniment, sinó unes plataformes d’exhibició que reverteixin racionalment en el propi artista i permetin que el públic gaudeixi aquestes produccions de manera assequible.

Ja n’hi ha prou d’alimentar un sistema que no té pietat per al més feble. Cal ser valents i construir somnis!.

Volem potenciar artistes amb visions lliures i plurals que contribueixin a fer un món més tolerant, allunyat del pensament únic, fent sentir totes les veus en tots els àmbits.

La veritat està en cada ésser humà. Només cal que cadascú l’expliqui i l’altre l’escolti.

Afegeix-te a nosaltres signant aquest manifest, que, en principi, dóna suport al Cinema d’autor, però que és un document de vocació transversal que va més enllà de les arts cinematogràfiques i es solidaritza igualment amb els creadors de l’art, la literatura, la dansa i les arts escèniques, l’arquitectura, el cyberart, la ciència, i com no!, amb el públic espectador, consumidor, i a qui, en definitiva, va dirigit el nostre treball’.

Antoni Caimari Caldés & Jaume Roig de Diego

 

Si t’és impossible apropar-te a signar el manifest ens pots enviar la teva signatura digitalitzada amb una nota o frase de suport perquè la inserim en el llibre, també ens pots fer arribar un vídeo personal donant suport al manifest al nostre mail filmsinfest@gmail.com

 

Traduit gràcies a Gaspar Caballero i Obra Social Sa Nostra
http://www.obrasocialsanostra.com/es/actual/noticia/id/4685

 

Manifiesto Amadrinado por Claudia Cardinale (Gracias!!!)

Manifiesto amadrinado por Claudia Cardinale